Актуальні статті

ТОП-10 трендів онлайн-освіти: де та як навчатися у 2024

Дарʼя Черноволенко
12.1.2024
Digital marketing

Онлайн навчання (воно ж EdTech та онлайн освіта) — це вид отримання знань за допомогою можливостей мережі. Сюди входить дуже багато всього: вебінари, онлайн курси, тренінги та інше. Варіантів безліч, головне — вибрати свій. Та й отримувати знання у зручному форматі та у будь-якому місці набагато приємніше, чи не так? Тож поговоримо детальніше про online навчання.

Що таке EdTech

EdTech увійшов в наше життя вже достатньо давно та вже вийшов за рамки терміну «цифрова освіта». Наразі він охоплює усі цифрові інструменти, завдяки яким ми можемо отримати знання: це і курси, і цілі навчальні платформи, і навіть додатки для освіти. Великі суми у розвиток цього напрямку почали вкладати ще з нульових. Однак найбільшого піка, звісно, це набуло під час пандемії Covid-19. Саме тоді електронне навчання з дому стало як ніколи популярне.

Чому це перспективно? Розповідаємо далі.

Зміни на ринку праці

З часом деякі професії уходять в нікуди та перестають бути потрібними. Враховуючи розвиток технологій, з часом їх стане ще більше. А віртуальне навчання допоможе вам освоїти нову галузь не виходячи з дому. Займатися можна після основної роботи або замість неї (якщо ви вже вирішили піти з попередньої та маєте багато часу). Не чекайте, доки вас замінять роботи. Почніть готуватись до будь-яких можливих змін у майбутньому вже зараз. Для цього варто вибрати ті напрямки, які, за дослідженнями, є перспективними та просто почати їх потихеньку освоювати. Та і навряд чи це вам не знадобиться. Знання ніколи не бувають зайвими.

Не витрачайте час дарма

Якщо простий перегляд серіалів та залипання у PlayStation вже не приносять вам задоволення, яке було раніше, то саме час звернути свою увагу на електронне навчання. Так ви й час проведете з користю, і отримаєте нові знання. А їх, як то кажуть, за спиною не носити. Плюс, ви можете освоїти нові скіли, які допоможуть у роботі, яку ви вже маєте. І перейти на нову позицію, наприклад. Або ви увесь час мріяли перейти працювати у digital. То що ж, цей час настав!

Це доступно

Ви можете витратити купу грошей та часу, щоб здобути освіту бакалавра, потім магістра, а потім стати Гендальфом Білим у сфері IT, наприклад. Але чи не простіше займатися цим у вільний час, витрачаючи його на власний розсуд, і у себе вдома? Безліч різноманітних курсів зараз можна придбати по дуже демократичних цінах, а то і зовсім безплатно. Айті тому не виключення. Вибирайте напрямок, який подобається та вперед!

Це цікаво

Сучасні навчальні матеріали в electronic learning вже давно перестали бути чимось нудним та таким, від чого хочеться тільки позіхати та спати. Нові курси пропонують навчання у різних цікавих формах. Щоб як у дитячому садку, знаєте. Весело і з грою. Але якщо ви прихильник нудних лекцій на чотири години, впевнені, їх також знайдете. Вибір просто величезний.В принципі, ми можемо перераховувати ще. Проте думаємо, що і так усе зрозуміло. Звернімо більше уваги на тренди e learning, які вже увійшли або поступово входять у наше життя.

ТОП-10 трендів онлайн-освіти 2024

Тож перейдемо до трендів. В чому перспективність онлайн навчання у майбутньому?

1) Індивідуальне навчання

Групове навчання це, звісно, добре, бо дозволяє охопити більше коло учнів. Проте не універсальне. Персоналізований підхід допоможе легше підбирати матеріали під себе, вибирати, що саме вам потрібно, та засвоювати інформацію. Це як різниця між шкільним вчителем та репетитором. Ви б звісно вибрали друге, чи не так?

2) Корпоративне навчання

Цей підхід до навчання ідеально підходить для великих та середніх корпорацій. Завдяки йому ви можете охопити більше коло працівників та, наприклад, підвищити їх кваліфікацію, засвоїти нові навички та покращити загальний рівень роботи співробітників. До того ж це не вимагає забагато витрат коштів та часу. Корпоративне навчання — це програма, спеціально розроблена до потреб ваших працівників. Її можна перероблювати, вдосконалювати та, за потреби, розширяти або зменшувати. Наприклад, можете звернути увагу на корпоративне навчання від Promodo Academy. , Велика ймовірність, що ви знайдете багато корисного для себе та свого бізнесу. Подаруйте працівникам нові знання. А собі — грамотний та освічений персонал.

3) Ефективність та економність

Паперові книжки досі мають популярність, але, зазвичай, не у плані освіти. Все більше людей переходить на курси, інтенсиви та електронні матеріали. По-перше — це дозволяє швидше ділитися інформацією. По-друге — це економить ваші ресурси. І ресурси лісу, звісно. Ви подивіться, одні плюси. До того ж ваш співробітник не скаже, що його конспект з’їла собака. Все тепер у зручному форматі у комп'ютері.

4) Всесвітні навчальні спільноти

Зараз можна знайти все більше платформ, які орієнтуються не тільки на ринок своєї країни, а і на увесь світ. Це чудово, адже ви можете використовувати більшу кількість матеріалів та інформації, вигаданої в усьому світі. Навіть не обов'язково знати мову, адже все можна легко перекласти. До того ж комунікація зі спеціалістами з інших країн допоможе краще зрозуміти загальну ситуацію на ринку праці.

5) Розвиток штучного інтелекту

Не бійтеся, він не забере вашу роботу. Можливо, нескоро. Але ШІ чудово допомагає виконати завдання, які зазвичай виконував людський інтелект. Участь у його вдосконаленні (як і користування ним) є трендом останні декілька років та набуває все більшої популярності. Плюс, він є гарним помічником у повсякденних задачах.

6) Навчання маленькими порціями

Що це значить? Всі ми звикли до коротких відео, коротких, вірусних пісень, коротких розмов. Тому і навчання підлаштовується під нас. Саме тому великі обсяги матеріалів розбиті на маленькі уроки, які ви можете розподіляти по своєму вільному часу та розпорядку дня. Але це не значить, що вони мають бути неінформативними. Навпаки, вони мають бути дуже концентрованими. А все для того, щоб навіть за короткий час ви могли отримати максимально знань.

7) Відстежування успішності та засвоюваності матеріалу

Це не значить, що вам будуть виставляти оцінки, як у школі. Це значить, що до кожного окремого учня варто шукати правильний підхід. Оцінювати його власний ритм, прогрес та успіхи. Технології, які цим займаються, допоможуть максимізувати позитивний ефект навчання. І мотивувати навчатися ще. Підтвердити свою кваліфікацію можна не тільки словами, а ще й, наприклад, сертифікатами з закінчення курсів. Отримати їх можна у нас в Promodo Academy. На сайті представлений великий вибір курсів, майстер-класів та інших навчальних матеріалів, що допоможуть отримати додаткові знання та просунутись далі по кар'єрній драбині.

8) Доповнена та віртуальна реальність

Так, вона використовується не тільки для ігор. Наприклад, у деяких країнах такі методи використовують для створення ситуацій, в яких може опинитись робітник. А йому треба їх вирішити. Чому б ні? Також таким чином можна освоювати різні прикладні навички, що обов'язково знадобляться у роботі.

Наразі тренди виглядають так. Проте мінлива ситуація у світі не дає нам з впевненістю говорити, що найближчим часом щось не зміниться. Тримайте руку на пульсі!

9) Освіта залучення

Не всі люди здатні навчатись в одному темпі та при однакових умовах. Саме тому індивідуальний підхід у таких випадках не просто побажання, а справжня необхідність. Це допоможе отримувати знання попри різні особливості розвитку, підготовки та навіть властивостей психіки. Наприклад, люди з СДУГ (синдромом дефіциту уваги та гіперактивністю) трохи по іншому сприймають навчання. Їм важко довго концентруватись на одному і тому ж, тому тут треба шукати особливий підхід. Підберіть вдалий навчальний матеріал — і всі будуть щасливі.

10) Інтерактивне навчання

Це такий вид навчання, який потребує повного та активного залучення учасників процесу. Така участь може бути виражена через групові дискусії, вивчення інтерактивних навчальних матеріалів, отриманих у класі. Такий вид навчання розвиває мислення та самостійність учнів, а також дозволяє їм максимально поринути у процес. До того ж — це дуже весело та цікаво!

Особливості онлайн-навчання в Україні

В умовах нашої української реальності отримувати знання класичним способом вже не є так реально та актуально. Саме тому онлайн навчання набирає все більше обертів на території країни.

Як же ви можете отримати знання?

Все просто: вебінари, курси, інтенсиви та подібні речі. Це ідеально підходить і для індивідуального, і для корпоративного навчання. Бо працівники не тільки мають отримувати нові знання та навички з певною періодичністю, а і бути зацікавленими у цьому. Ці форми допоможуть викликати такий інтерес.

Якщо ж ваша потреба — це підвищення кваліфікації або перекваліфікація, то онлайн-навчання теж гарний вибір у цьому випадку. По-перше — це можна робити не відриваючись від роботи. По-друге — охопити можна велике коло працівників. Вибір максимально широкий — це і довгострокові курси на місяці, так і коротке навчання та один-два рази.

Знайти курси, щоб закрити безліч ваших запитів, можна на сайті Promodo Academy. Тут є матеріали й для вже чинних спеціалістів, так і для тих, хто хоче або отримати нові знання, або покращити вже наявні. Також є можливість корпоративного навчання співробітників.

Висновки

Отже, можемо сказати без перебільшень, що онлайн освіта тільки набирає своєї популярності. І вже через якусь кількість років ні для кого не буде дивним, що ви не ходите на пари в університет, а зручно сидите у своєму робочому кріслі з чашкою кави у руках. Все до цього і йде. Проте це не значить, що все буде дуже простим. Будь-яке навчання — це докладання зусиль, терпіння та мотивація.

А для того, щоб навчання було максимально комфортним, підготуйтеся до заняття: зарядіть гаджети, вимкніть сповіщення у соцмережах, підготуйте блокнот та ручку, створіть навколо себе робочу атмосферу. Це може бути навіть музика, проте така, яка сприяє фокусуванню та зосередженості. А далі все піде, як по маслу. І ніколи не навчайтеся голодним!

І порада — тримайте себе у курсі новин, нових тенденцій та перспектив розвитку цієї сфери, та шукайте щось нове та корисне. Добре, що інтернет знає, чим нас можна порадувати.

Вибирайте будь-що, підбирайте час, коли вам зручно цим займатись, вибирайте форму навчання і вперед  до нових знань та вмінь, не виходячи з дому!

Також цікаво
Дізнавайтеся про все першими!
Дякую! Ваше звернення отримано!
Ой! щось пішло не так.