Актуальні статті

Фріланс — це що таке, як стати фрілансером та скільки заробляють фрілансери в Україні

Тетяна Коноваленко
15.4.2024
Digital marketing

Ще з часів пандемії віддалений формат роботи став стрімко набувати популярності, тож недивно, що на ринку праці з’являється все більше фрілансерів. І для когось це дійсно може бути ідеальним варіантом — коли немає потреби їздити в офіс та працювати з 9 до 18. У цій статті ми розкажемо, що таке фріланс, які в нього мінуси та плюси та, звичайно, як же почати в цьому форматі й успішно в ньому розвиватися.

Що таке фріланс

Фріланс — це, коротко кажучи, віддалений і позаштатний вид зайнятості. Замовниками можуть виступати компанії або фізичні особи, які наймають виконавця для разових завдань або для постійної роботи. Такий формат дозволяє фрілансеру одночасно займатися різними проєктами, а не працювати на одну людину/організацію.

Вибирають цей вид зайнятості спеціалісти, які хочуть гнучкості у своєму графіку, люблять працювати з дому (або з будь-якого іншого місця) та можуть самі успішно планувати свою роботу.

Та варто зазначити, що фріланс далеко не завжди означає велику кількість вільного часу. Щоб мати стабільний заробіток, доводиться працювати стільки ж, скільки і в офісі (а іноді навіть більше). Але з розвитком ваших скілів, набуванням досвіду та, відповідно, підвищенням ціни своїх послуг вийде досягти найбільш зручного формату.

Хто такий фрілансер

Фрілансер — це спеціаліст, що фактично працює сам на себе. Він надає послуги віддалено та без укладання довгострокового договору з замовником. У середньовіччі так називали вільних воїнів, які самі обирали, кому служити.

Фрілансером може стати як професіонал своєї справи, так і новачок, студент. Усе, що потрібно, — доступ в інтернет і необхідні навички у певній сфері. Відповідно, і цінник на послуги буде різнитися залежно від рівня кваліфікації виконавця.

Успіху досягають ті фрілансери, що відповідально ставляться до своєї роботи, добре комунікують із замовниками та достатньо організовані, щоб дотримуватися дедлайнів. Плюс, по суті, такий працівник є менеджером з продажів власних послуг, тобто має активно просувати їх і займатися нетворкінгом.

Сучасні фріланс-професії

Одні з найпоширеніших спеціальностей для фріланс-роботи:

  1. Копірайтер.
  2. Літературний редактор (коректор).
  3. SEO-спеціаліст.
  4. SMM-менеджер.
  5. Перекладач.
  6. Дизайнер.
  7. IT-спеціаліст.
  8. Відеомонтажер.

Розглянемо детальніше кожну.

Копірайтер

Копірайтер займається написанням текстів — це можуть бути статті, пости для соцмереж, рекламні матеріали, сценарії тощо. Цю спеціальність часто вибирають фрілансери-початківці. Але, щоб отримувати достойний заробіток, потрібно напрацювати досвід, навчитися писати дійсно якісні тексти, зокрема SEO. Можливе зростання до SMM-менеджера, контент-маркетолога, журналіста.

Літературний редактор (коректор)

Коректор перевіряє різні матеріали на помилки та редагує їх, фактично доводить до ідеалу. Для такого спеціаліста критично важливі уважність, грамотність і посидючість, адже така діяльність передбачає постійну рутинну роботу з текстами. Часто роботодавці запитують диплом за напрямом «Філологія» або «Лінгвістика».

SEO-спеціаліст

SEO-спеціаліст оптимізує сайти для підвищення їхньої видимості в пошукових результатах: проводить аудит ресурсу, усуває помилки, складає семантичне ядро, нарощує зовнішні посилання тощо. Така робота вимагає спеціалізованих навичок і знання SEO-інструментів.

SMM-менеджер

Фахівець з SMM займається маркетингом у соціальних мережах: створює контент, керує рекламними кампаніями, продумує різні активності, взаємодіє з підписниками тощо. Тут важливі креатив і гнучкість, щоб стежити за трендами й успішно їх застосовувати.

Перекладач

Особливий попит (і вищий цінник) мають перекладачі, що працюють із технічними, медичними, юридичними й іншими спеціалізованими тематиками, а також із рідкісними мовами. Часто роботодавець очікує від такого спеціаліста відповідну освіту, хоча іноді достатньо просто підтвердити свої знання шляхом тестового завдання.

Дизайнер

Дизайнер створює різноманітні візуальні рішення для замовників. Є багато напрямків: розроблення логотипів, банерів, віжуалів для соцмереж, презентацій, брошур, паковань, дизайну сайту, мобільного застосунку, UI/UX, навіть анімацій. Для цієї роботи потрібно відмінно володіти графічними програмами, відеоредакторами, мати художні здібності та креативне мислення.

Програміст

Тут також є безліч напрямків: розробка ігор, сайтів. застосунків, ПЗ. Ще є поділ на рівні, які залежать від досвіду та навичок програміста: Junior, Middle, Senior, Lead. Попит на таких працівників високий, але й вимоги, відповідно, теж. Необхідні знання HTML, CSS, баз даних, мов програмування тощо.

Відеомонтажер

Ще одна цікава та творча спеціальність. Монтажер займається створенням відео: нарізає кадри, підбирає аудіо, робить кольорокорекцію, додає ефекти тощо. Для цього знадобиться потужний комп’ютер плюс навички роботи зі спеціальними програмами для редагування роликів.

Плюси та мінуси роботи на фрілансі

Плюси

Головний плюс фрілансу — можливість формувати власний графік роботи, розподіляти навантаження так, як буде зручно. За потреби (якщо дедлайни дозволяють) можна звільнити день для власних справ, приділити час сім’ї або іншим заняттям, взяти в будь-який момент відпустку. Безліч можливостей для дотримання work-life balance.

Робота відбувається дистанційно, тож не потрібно їздити кожен до офісу на дев’яту ранку, підлаштовуватися під правила компанії та залежати від колективу. По суті, з ноутбуком або смартфоном і стабільним зв’язком вийде взагалі працювати з будь-якої точки світу. Зараз, під час війни, на жаль, це особливо актуально для українців, які вимушені покидати свої домівки.

Перевагою буде й різноманіття — можна братися за різні проєкти та самостійно вибирати ті, що до душі. Якщо категорично не любите рутину, можна зробити робочий процес дійсно цікавим. І якщо якийсь замовник неприємний для вас, від співпраці з ним можна легко відмовитися.

Більшість спеціальностей для фрілансу можна опанувати або самостійно, або на онлайн-курсах. Потрібен доступ в інтернет і трохи терпіння — і можна починати свій кар’єрний шлях.

Мінуси

Головний мінус фрілансу — нестабільність заробітку. Нема фіксованої зарплати, а те, яка сума вийде за місяць, залежить від кількості замовлень (і це важко передбачити). Нема також і соціальних пільг, які отримують офісні працівники, тож завжди потрібно мати фінансову подушку та бути готовим до того, що в будь-який момент хтось із роботодавців захоче раптово припинити співпрацю.

На початкових етапах, коли у вас ще нема постійних замовників і великої кількості надійних контактів, є ризик натрапити на недобросовісного замовника. Але варто зазначити, що більшість бірж, де розміщуються замовлення, мають можливість безпечної угоди.

Також ми вже зазначали, що фрілансеру важливо просувати свої послуги. І це теж може бути доволі складним завданням для новачка.

Ну і, врешті решт, коли працюєте вдома та без «нагляду» начальника, потрібна неабияка самодисципліна: щоб грамотно керувати навантаженнями, вчасно здавати проєкти, планувати заздалегідь відпустки, вчасно сплачувати податки (і про них ще поговоримо далі)

Як працює фріланс в Україні

Щоб займатися фрілансом в Україні на законних підставах, необхідно відкрити ФОП (принаймні якщо ви вийшли на стабільний заробіток). Це можна зробити дуже просто онлайн, через портал «Дія». А якщо хочете спробувати офлайн, то знадобиться допомога нотаріуса або державного реєстратора (і це набагато довше).

Для реєстрації потрібно вибрати КВЕДи (усі можливі напрямки, за якими збираєтеся здійснювати діяльність) та визначитися з системою оподаткування (спрощена або загальна). У межах спрощеної також є поділ на групи.

Відразу скажемо, що для звичайного фрілансера, що виконує завдання від замовників, підходять друга та третя групи спрощеної системи оподаткування. На момент написання цієї статті (квітень 2024 року) ситуація з розміром податків для них така:

  • II група: єдиний податок — 20% від мінімальної зарплати, єдиний соціальний внесок — 22% від мінімальної зарплати;
  • III група: єдиний податок — 5% від власного доходу, єдиний соціальний внесок — 22% від мінімальної зарплати.

Зверніть увагу: ЄСВ під час воєнного стану сплачувати необов’язково, але тоді і трудовий стаж не буде нараховуватися.

Скільки заробляє фрілансер в Україні

Доходи фрілансера залежать від дуже багатьох факторів: сфера діяльності, досвід і навички, кількість замовлень та їхня складність, успішність власного просування. Плюс кожен спеціаліст сам вибирає, який цінник ставити на свої послуги.

На freelancehunt можна ознайомитися зі статистикою вартості роботи фрілансерів, що працюють на цьому ресурсі. Як бачите, цифри дуже різняться залежно від спеціальності.

Де навчатися фрілансерам-початківцям

Перш за все потрібно визначитися, які послуги ви хочете надавати. Подумайте, яка діяльність (хоча б із тих, що ми перерахували вище) викликає у вас інтерес. Можливо, у якійсь сфері у вас уже є певні навички або знання, а навіть якщо ні — нестрашно, адже купу фріланс-професій можна опанувати на спеціалізованих курсах.

У Promodo Academy ви можете здобути необхідні вміння для роботи в інтернет-маркетингу. Практикуючі викладачі зможуть навчити з нуля таких сучасних професій, як таргетолог, SEO-спеціаліст, фахівець з контекстної реклами, копірайтер тощо. Ви отримаєте актуальні дані та сучасні інструменти для роботи онлайн.

Кар’єра фрілансера

Коли ви визначились із видом діяльності та здобули необхідні скіли, час починати свій фріланс-шлях. Зазвичай замовлення шукають на спеціальних біржах (на яких — розкажемо в кінці статті), тож реєструйтеся, заповнюйте всі необхідні дані та шукайте свою першу роботу. Але спочатку треба бути готовим до маленьких гонорарів, адже потрібно напрацювати досвід, портфоліо та корисні контакти.

За бажанням перші замовлення можна виконати взагалі безплатно, щоб додати до портфоліо (або до резюме, якщо підете на сайти пошуку роботи: work.ua, rabota.ua тощо). Також якщо ви робили якісь релевантні завдання на курсах або, скажімо, в університеті — вони теж підійдуть. Для новачка головне — компенсувати відсутність досвіду будь-якими способами.

Згодом ви зможете підвищувати ціну на послуги, мати постійних замовників і легко отримувати нових через рекомендації. Деякі фрілансери взагалі покидають біржі, адже вже мають цілу мережу корисних контактів.

Просувати себе можна також через особистий бренд — наприклад, створити робочу сторінку в соцмережах, вести там своєрідний блог і рекламувати свої послуги. Якщо підійти до цього завдання серйозно — рано чи пізно ваше ім’я буде відоме у професійній спільноті, а це означає постійний приплив клієнтів.

Топ-7 фріланс-бірж

Де ж фрілансеру шукати вакансії? Спробуйте такі популярні ресурси:

  1. Freelance.ua. Тут можна знайти разові завдання, постійну та навіть офісну роботу. Доступні два тарифи — базовий (безплатний) і Pro (дає безліч можливостей). Є комісія від суми виконаного завдання. Виконавець може вибирати свій статус — вільний, зайнятий, відсутній.
  2. «Кабанчик». Для реєстрації на цій фріланс-платформі знадобиться паспорт, адже кожен виконавець ретельно перевіряється. Кількість замовлень, яку ви можете взяти в роботу, залежить від числа відгуків. Тарифів немає, але стягується комісія від вартості замовлення.
  3. Freelancehunt. Крім разових завдань і постійної роботи, на цій платформі можна знайти конкурси від замовників. Комісія є тільки на зняття коштів для користувачів безплатного тарифного плану, а акаунт Plus допомагає просуватися в рейтингу та дає інші додаткові можливості в роботі. Біржа має різні бонусні програми й акції.
  4. Weblancer. Відмінна платформа для новачків: є 50 безплатних заявок, допомога з просуванням, підбірка проєктів для нового користувача. Надалі можна купляти заявки або оформити підписку.
  5. Fiverr. Ізраїльська фріланс-біржа, на якій замовники самі шукають фрілансерів. Послуги тут називаються гігами, і ціни починаються від $5. З суми кожного замовлення стягується комісія. Є базовий тариф і Pro-акаунт. Платформа доступна англійською мовою.
  6. Upwork. Американська біржа, де кожен день публікуються тисячі фріланс вакансій. Тут є внутрішня валюта — конекти, за рахунок яких і подаються заявки. Новачок отримує 50 конектів, а далі їх треба купляти. Є безплатний тарифний план, а також Plus і Professional із розширеними можливостями. Комісія теж є — від вартості кожного проєкту та за зняття коштів. Ресурс доступний англійською мовою.
  7. Freelancer. Австралійська біржа, де є, зокрема, і українська мова. Тут також можна зустріти не тільки пропозиції роботи у 1800 категоріях, а й конкурси. Доступні 4 тарифи, і всі платні. А ще є вітрина з найкращими проєктами й іспити для фрілансерів. Комісія стягується з доходів.
Також цікаво
Дізнавайтеся про все першими!
Дякую! Ваше звернення отримано!
Ой! щось пішло не так.