Актуальні статті

Портфоліо — що це таке та як правильно створити портфоліо за зразком онлайн

Teтянa Koнoвaлeнкo
11.7.2024
Digital marketing

Koму тa нaвіщo пoтpібнe пopтфoліo пpи пpaцeвлaштувaнні? Якщo ви щe нe викopиcтoвувaли цю мoжливіcть пoкaзaти пoтeнційнoму poбoтoдaвцю cвoї нaйкpaщі poбoти й дocягнeння — мoжливo, зapaз caмe чac зaйнятиcя цим питaнням. У cтaтті poзглянeмo, щo тaкe пopтфoліo, яким пpoфecіям вoнo будe у пpигoді тa як жe йoгo пpaвильнo cклaдaти.

Портфоліо: що це

Портфоліо — це документ, у якому зібрані приклади робіт фахівця, що наочно показують результати його діяльності. Це можуть бути тексти, сайти, проєкти, фотографії — усе залежить від особливостей вашої спеціальності.

Портфоліо дозволяє продемонструвати та підтвердити ті компетенції, які ви вказували в резюме. Особливо це буде актуально для новачків без досвіду роботи. Для досвідчених спеціалістів портфоліо також буде зовсім не зайвим, адже допоможе виділитися з-поміж інших кандидатів.

Звичайно, можна просто надсилати роботодавцям свої кейси без жодної структури — просто список посилань. Але це доволі несерйозний підхід, який може сприйматися негативно та знижувати ваші шанси на працевлаштування (або на отримання замовлення на фриланс-біржі, наприклад). Тож ми радимо підходити до складання портфоліо відповідально. 

Види портфоліо

Цей документ можна оформити по-різному, що залежить від його вмісту, вашої професії та просто вподобань (ваших або роботодавця). Розглянемо, які можуть бути портфоліо, докладніше.

Друковане портфоліо

Це «класичний» варіант у вигляді папки з прикладами робіт, яку можна принести з собою на співбесіду. У такий спосіб вийде продемонструвати, наприклад, свої статті або дизайни. Та варто мати на увазі, що таке портфоліо важко оновлювати й коригувати. Все-таки в сучасному світі найчастіше перевагу віддають онлайн-форматам, бо це швидко та зручно.

Вебсайт-портфоліо

Створити сайт зі своїми роботами — завдання не найлегше, але результат точно того вартий. Замовнику не доведеться нічого завантажувати — треба просто відкрити один лінк, а презентація ваших навичок буде цікавою й інтерактивною. Якщо вибрали такий варіант, потурбуйтеся, щоб сайт дійсно був якісним і правильно відображався на різних девайсах. Він також може бути одно- або багатосторінковим. 

PDF-портфоліо

Цей вид електронного портфоліо — онлайн-альтернатива друкованій папці з роботами. PDF-файл легко надсилати разом із резюме, так само просто в нього вносяться зміни за допомогою програми Acrobat. 

Презентація-портфоліо

За допомогою презентації можна показати свої кейси яскраво й оригінально за допомогою оформлення. Головне — не переборщити. Надсилати таке резюме також дуже легко — одним посиланням або файлом.

Відеопортфоліо

Так, такий варіант теж може бути, наприклад якщо ви музикант або актор. У ролику можна продемонструвати свої скіли, зібрати найкращі виступи або ролі. Коментарі до них можна залишати у вигляді субтитрів.

Портфоліо в таблиці

Такий варіант може підійти, наприклад, розробникам сайтів та загалом тим, хто займається проєктною роботою. До таблички можна додавати посилання на кейси й описи до них.

Портфоліо у вигляді картинок

Ілюстратори та дизайнери можуть використовувати для презентації своїх робіт Behance, Dribble або навіть Instagram. 

Як правильно скласти портфоліо: поради

Структура

Дуже важливо зробити портфоліо легким для сприйняття, адже у рекрутера, скоріше за все, просто не буде часу та бажання розбиратися в нескінченній кількості посилань. Тому потрібна зрозуміла структура. 

Оскільки видів портфоліо багато, розглянемо, що обовʼязково має міститися в кожному з них:

З самого початку має бути зрозуміло, хто ви. Тож розміщуємо тут свої ПІБ і спеціальність (або вакансію, на яку подаєтесь).

  1. Приклади робіт

Якщо це можливо і якщо робіт багато, бажано відсортувати їх за категоріями. Наприклад, для копірайтерів це можуть бути різні види текстів: продавальні, для соцмереж, SEO, статті для блогів, слогани. Або ж різні галузі: медицина, косметика, автомобілі, геймінг тощо.

Щодо кожного кейсу потрібно вказати, у якому році він був виконаний, для якого клієнта (або у яких умовах) і яке завдання перед вами стояло (наприклад, зробити логотип для компанії, що займається будматеріалами). 

Скільки робіт — це теж залежить від багатьох факторів. Але точно можна сказати, що не слід робити портфоліо занадто довгим — його у такому разі просто не будуть дивитися. Зберіть найкращі та найбільш релевантні для вакансії роботи, які доводять, що ви знаєтеся на своїй справі.

  1. Контакти

Тут потрібні актуальні способи з вами звʼязатися: номер телефону, email, можна додати посилання на сторінку у якійсь соцмережі або акаунт у месенджері.

Додатково в портфоліо можуть міститися відгуки клієнтів про вашу роботу, а також різноманітні сертифікати, якщо такі є і якщо про їхню наявність ви писали в резюме.

Власні кейси та приклади робіт

Яким може бути вміст портфоліо для різних професій:

  • публікації та сторіз, контент-плани, результати просування (показники охоплення, залучення, приросту підписників).
  • Оператори. Відеороботи з різним світлом, композицією, фокусною відстанню.
  • Моделі. Фотографії з різними планами, позами й емоціями, зокрема без макіяжу й обробки, а також снепи, що демонструють параметри фігури.
  • Візажисти. Фото або відео з макіяжами, зняті з різних ракурсів.
  • Журналісти. Публікації, репортажі, інтерв’ю.
  • Стилісти. Фотографії або відео з різними образами як на моделях, так і на звичайних людях.
  • Копірайтери. SEO-тексти, пости для соцмереж, статті для блогів, рекламні слогани.
  • Кондитери. Фотографії приготовлених десертів, зокрема в розрізі, описи начинок, відгуки замовників.
  • Перекладачі. Перекладені тексти на різні тематики та з різними (потрібними) мовними парами.
  • Архітектори. Проєкти, креслення, фотографії готових об’єктів.
  • Вебдизайнери. Приклади фірмового стилю, дизайну сайтів і застосунків.
  • Вебаналітики. ER-діаграми, дашборди, звіти.
  • Музиканти. Приклади аранжувань, зведення, вокалу або гри на музичному інструменті.
  • Актори. Фотографії в різних образах і різних планах, емоційна карта, кліпи, уривки з фільмів, вистав, рекламних роликів.
  • Розробники. Частини коду, приклади сайтів, ігор.
  • UI/UX-дизайнери. Дизайни екранів, мобільні версії, описи шляху користувача.
  • Тестувальники. Чеклісти, тест-кейси, баг-репорти, зразки документації.

Помилки створення портфоліо

Ці помилки в портфоліо можуть зменшити ваші шанси на працевлаштування або отримання замовлення:

  • Відсутність інформації про себе. Портфоліо (як і резюме) з першої сторінки має дати зрозуміти, хто ви.
  • Занадто великий обсяг. Пам’ятайте, що крім вас є ще й інші кандидати і рекрутер не буде витрачати на кожного по годині часу. Не додавайте десятки робіт і полотна описів до них.
  • Список посилань, картинок або інших елементів без жодних пояснень. Як ми вже казали, витрачати час на те, щоб у цьому розібратися, роботодавець не буде.
  • Відсутність структури, хаотичне оформлення. Портфоліо має бути зрозумілим і легким для сприйняття.
  • Додавання неякісних проєктів. Тут усе зрозуміло. Вкрай важливо показати себе в найкращому світлі.
  • Тільки старі проєкти. Якщо всі ваші роботи були виконані декілька років тому, виникнуть запитання, чим же ви займались останній час.
  • Нерелевантні роботи. Вміст портфоліо має відповідати тому, чого хоче від вас роботодавець, які обов’язки вам потрібно буде виконувати на робочому місці.
  • Вигадані або чужі кейси. Правда про те, що ви не брали в них участі, може спливти в будь-який момент.
  • Зайва інформація. У портфоліо не має бути досвіду роботи, навичок, особистісних якостей — це все інформація для резюме. Хоча деякі «вольності» можна собі дозволити. Деякі з них ви зможете побачити у прикладах портфоліо в кінці статті.

Як створити портфоліо онлайн: 10 сайтів із шаблонами

Якщо не виходить створити презентацію своїх робіт з нуля, у відкритому доступі можна знайти шаблони портфоліо. У пригоді можуть стати такі ресурси:

  1. Ellty — багатофункціональний хмарний графічний онлайн-редактор, є базовий і Pro-тарифи.
  2. Canva — платформа графічного дизайну, є безплатний тариф, Pro і для командної роботи.
  3. Weblium — український конструктор сайтів, є базовий тариф і багато платних варіантів для бізнесу.
  4. WIX — хмарна платформа для створення сайтів, доступні безплатні шаблони та декілька преміумпланів.
  5. FlipHTML5 — програма, що перетворює статичні файли на яскраві фліпбуки та дозволяє зробити портфоліо більш інтерактивним, є безплатний план підписки та декілька платних.
  6. Journo Portfolio — конструктор портфоліо, є безплатний і платні тарифи.
  7. Crevado — безплатний інструмент для створення портфоліо.
  8. Jimdo — конструктор сайтів, є базові можливості та преміумпідписки.
  9. Weebly — конструктор лендингів, має безплатний план і три платні.

Squarespace — конструктор сайтів, є декілька платних тарифів.

Портфоліо дизайнерів, копірайтерів, СММ-ників: зразки для натхнення

Зібрали для вас декілька змістовних і естетичних зразків портфоліо, з яких можна черпати ідеї:

Також цікаво

Дізнавайтеся про все першими!

Дякую! Ваше звернення отримано!
Ой! щось пішло не так.