Актуальні статті

SEO-фахівець — це хто такий, як ним стати та яка зарплата сеошника в Україні

Анастасія Становська
14.2.2024
SEO

Коли людина вперше стикається з маркетингом, виникає дуже багато запитань. В нашій уяві всі маркетологи — такі собі вовки з Вол-стріт, що вигадують рекламу та сидять у піджаках. А хто ж робить так, щоб ваш сайт не загубився у видачі? Саме цим і займається сео фахівець

SEO (Search Engine Optimization) — один з багатьох напрямків роботи та методів просування. Саме завдяки цьому інструменту ви зараз зазирнули на нашу сторінку та читаєте цю статтю. Далі розповімо детальніше що, куди, скільки можна заробити та як навчитися. 

SEO-фахівець: хто це

Як ми вже сказали — це справжній сірий кардинал. SEO фахівець це людина, що займається розробкою та реалізацією стратегії оптимізації сайтів. Його основне завдання полягає у тому, щоб позиції сторінок сайту в пошуковій системі Google стабільно зростали. 

Якщо пояснити простіше хто такий seo фахівець: саме цей спеціаліст турбується, щоб сайт відповідав усім запитам шукачів і показувався на перших позиціях. Навіть коли ви пишете у пошуку, наче назву товару з аліекспрес, це має бути враховано. 

Hard skills

Професійний сеошник зобов'язаний мати такі «харди»:

  • вміння працювати зі спеціалізованими програмами (Google analytics, Screaming frog тощо);
  • знання та вміння роботи з Google таблицями (так, оці всі формули, які вчили в школі та університеті на інформатиці стануть у пригоді);
  • розуміння роботи пошукових систем і принципів ранжування;
  • базові знання CSS і HTML (на цьому етапі можна відчути себе не маркетологом, а айтівцем);
  • вміння прописувати семантичне ядро сайту;
  • аналізування роботи конкурентів;
  • прописувати мета-теги (Title, Description);
  • уміння грамотно прописувати технічні завдання для інших спеціалістів;
  • базові знання UI / UX дизайну. 

Як бачите, без професійних навичок нікуди, але всьому можна навчитися! 

Soft skills 

У сучасному світі seo фахівець має відповідати не тільки професійним вимогам, а мати певні «софти», що стануть перевагою та допоможуть у роботі. Серед них:

  • комунікативні навички — доведеться спілкуватися не тільки з Google analytics, а й спеціалістами інших профілів (програмістами, копірайтерами, дизайнерами, верстальниками), які мають зрозуміти, що від них вимагають;
  • грамотність — бо саме оце «що вимагають» має бути оформлене у грамотне та деталізоване технічне завдання;
  • уважність — бо, по-перше, потрібно буде проконтролювати не тільки якість власної роботи, а й інших спеців, а, по-друге, власні помилки також ніхто не скасовував;
  • посидючість — бо у битві «спеціаліст vs таблички» перемогу маєте отримати ви;
  • стресостійкість — знову ж таки таблички, дедлайни, налаштування;
  • аналітичне мислення — бо на перших етапах роботи потрібно дуже багато аналізувати та робити припущення, як усе спрацює. 

Плюси та мінуси професії оптимізатора сайтів

Плюси

  1. Попит

Усе більше компаній потребують власні сайти. Логічно, що людина, яка може зробити так, щоб нова сторінка не загубилася на просторах інтернету — також потрібна. Сео фахівець це і гарантує. 

  1. Високий рівень доходів

Це маленький спойлер, бо далі ще розкажемо про це детальніше, але спеціалісти цього напрямку можуть розраховувати на чималі зарплати. А з рівнем вашої кваліфікації зростатиме і рівень оплати. 

  1. Можливість кар’єрного росту

Тут є два можливі сценарії розвитку. По-перше, ріст саме у SEO-напрямку за умови роботи не в інхаусі, а у діджитал агенції. Більшість агенцій має не поодиноких спеціалістів, а великі команди. Тож коли ви приходите на вакансію junior, з часом можливе просування до позиції Team Lead чи навіть керівник напрямку. 

По-друге, маючи базові знання інтернет-маркетингу та поглибленні в пошуковій оптимізації, ви зможете перекваліфікуватися в іншу спеціальність. Інтернет-маркетинг — це велике та цікаве поле для поглиблення, тож кожен зможе знайти роботу до душі.

Мінуси

  1. Рутинна робота

Ми не дарма казали, що спеціаліст має бути посидючим, бо багато завдань будуть повторюватися  не тільки з дня у день, а й з проєкту в проєкт. 

  1. Відповідальність 

Саме ви чи команда будете відповідати за сайт роботодавця, а також за реалізацію бюджету, що був виділений на просування. 

  1. Сидяча робота 

Це мінус для усіх, хто працює в інтернет-маркетингу, бо ваші основні інструменти: розум і ноутбук. Важливо не забувати турбуватися про фізичний стан і як мінімум роботи перерви та руханки, а ще краще повноцінно займатися спортом після роботи. 

4. Відсутність єдиних правил

Для когось наявність можливості проявити свій творчий потенціал буде плюсом, а хтось зарахує це в мінуси. Але потрібно бути готовим до того, що інколи не існуватиме простого та прямого шляху для вирішення завдання. 

Заробітна плата SEO-фахівця в Україні

Якщо ви гуглили «сеошник зарплата» та опинилися на цій сторінці, то зараз дамо відповідь на запитання. 

За даними порталу Work.ua середня заробітна плата на позиції «SEO-спеціаліст» складає 24 500 грн. Для цього були проаналізовані 319 вакансій у різних компаніях, містах і на різних рівнях кваліфікованості. Рівень заробітної плати також залежить від вашого місцеперебування. Так «найдорожчі» спеціалісти, звісно, у столиці — середня заробітна плата київських сеошників складає 27 500 грн, а от співробітники на дистанційній формі зайнятості в середньому заробляють 25 000 грн. 

Також ІТ-компанія Zeeks провела ретельний аналіз, яке було підкріплене анонімним нішевим опитуванням. У ньому взяли участь 356 фахівців різних рівнів кваліфікації. 

За його результатами медіана заробітної плати спеціалістів, що працюють із локальним ринком, на всіх рівнях складає $1069, а якщо український спеціаліст залучений до роботи із західним ринком — $2222. У цих показниках також врахований рівень володіння англійською, бо на вищих рівнях потрібна комунікація не лише із внутрішньою командою, а й захист проєктів перед клієнтом. 

Як бачите, навіть в одній сфері є не просто куди рости, а й до чого прагнути. На основі цих показників можемо вивести власну відповідь на запит «seo фахівець зарплата» — $800 для спеціаліста, що буде працювати з локальним ринком не віддалено, а з командою в офісі. 

Як стати сеошником з нуля

Тепер ви краще розумієте seo фахівець хто це, тож час перейти до питання, як же ним стати. 

Попри те, що професія має популярність, її досі не викладають на належному рівні в університетах на курсі маркетингу. Але саме освіта у сфері маркетингу чи комп’ютерних технологій стане небувалою допомогою в опануванні професійних навичок. 

Можна, звісно, зосередитися на самонавчанні, що дасть базові знання. Але варто розуміти, що підґрунтям для цього стануть теоретичні знання, які буде важко закріпити на практиці та набивати власні шишки. 

Кращою альтернативою стане навчання на курсах Promodo Academy, наприклад, Junior SEO-cпeціaліcт. Він створений саме для новачків, що бажають змінити професію чи отримати нові знання. 

Величезна перевага: викладачами є чинні спеціалісти компанії з багаторічним досвідом, що діляться не тільки важливими базовими знаннями, а й власними «фішками». Наприкінці курсу ви матимете власний проєкт, який буде першим кейсом у портфоліо, а також кар’єрну консультацію, що допоможе отримати бажану роботу. 

Кар’єра SEO-спеціаліста

У продуктовій компанії, діджитал агенції чи на фрилансі? На вибір фахівців є різні вакансії та типи зайнятості, але кожен з цих варіантів має власні особливості. Розкажемо трохи детальніше. 

Агенція

Це найрозповсюдженіший варіант для початку кар’єри. По-перше, якщо ви приходите на позицію junior, то умовно тільки вчитеся «плавати». Але це не та історія, де для опанування навичок юного спеціаліста викидають за борт і «якщо випливе — все буде добре». Ні, у вас буде досвідчений ментор, що покаже на практиці хто такий сео фахівець, поділиться знаннями, проконтролює якість роботи та допоможе у розвитку навичок. 

По-друге, робота в агенції — це стабільність і впевненість. Ви матимете фіксовану ставку, певні бонуси та прозорі умови праці. А ще теплий та затишний офіс і привітних колег, які допоможуть щоденній роботі не стати нудною рутиною. 

Інхаус

Це робота всередині певної компанії, що підійде для більш досвідчених спеціалістів, які вже мають певний рівень як теоретичних, так і практичних знань. Саме на вас буде відповідальність перед керівництвом за коректну видачу сторінок компанії у пошуку, а також виділені бюджети. 

Фриланс

Це робота «на себе». Серед замовників можуть бути як маленькі проєкти, так і великі фірми з міжнародним капіталом. Для виходу на фриланс варто мати власне портфоліо з успішними кейсами, що дозволить підняти рівень оплати за виконання роботи. Також важливо мати певну репутацію, бо як і в університеті, тут діє правило «спочатку ви працюєте на заліковку — а потім вона на вас». Сарафанне радіо та поради від колишніх клієнтів чи колег позитивно діють на пошук нових замовлень. 

Який би варіант ви не вибрали, важливо не забувати, що ринок і технології не стоять на місці. Саме тому навчання продовжує бути актуальним на будь-якому рівні кваліфікації. Наприклад, для досвідчених сеошників підійде курс «Middle SEO» та «Senior SEO» в Promodo Академії, які стартують зовсім незабаром. 

Якщо ж на певному рівні ви зрозумієте, що ця робота вже не викликає такого захоплення, то можна буде легко перекваліфікувати. Ваші знання будуть допоміжними у таких напрямках, як розробка, бізнес-аналітика тощо. 

Корисні поради для SEO-фахівців

Що почитати новачкам

  • Джон Янч і Філ Сінглтон «SEO for Growth: The Ultimate Guide for Marketers, Web Designers & Entrepreneurs» — книга про те, як побудувати вдалу сео-стратегію від самого початку, враховуючи всі особливості роботи пошукових систем;
  • Браян Кліфтон «Google Analytics для професіоналів» — настільна біблія справжніх сеошників, що розповідає про роботу з основним інструментом і особливості його використання;
  • Ерік Енж, Стефан Спенсер, Джессі Стрічкіало «SEO — мистецтво просування сайтів» — у цій книзі багато корисного про основи оптимізації сайтів, а також про принципи роботи пошукових систем. 

Що почитати фахівцям

  • Раян Стюарт, Девіт Кревіт «The SEO Blueprint: How to Get More Organic Traffic Right NOW» — практичний посібник з порадами від досвідчених спеціалістів, що працювали з міжнародними компаніями;
  • Крейг Кемпбел «PBNs for SEO Link Building, How to do it?» — стратегії лінкбілдингу, що дійсно працюють. 

Які сервіси треба вивчити сеошнику

Якщо занурюватися у це запитання самостійно, можна загубитися. Ми виділили основні інструменти, що точно стануть у пригоді:

  1. Google Search Console, щоб робити аналітику пошукового трафіку, а також переглядати проблеми індексації. 
  2. Google Analytics, яка дає змогу проаналізувати все, що відбувається із сайтом. 
  3. Key Collector, аби зібрати релевантні ключові слова. 
  4. Ahrefs, щоб проаналізувати масу посилань. 
  5. Google Key Planer — ще один інструмент для збору ключових слів. 

Де знайти роботу SEO-спеціалісту

Найнервовіше — пошук роботи. Починати радимо з бірж працевлаштування, що містять безліч вакансій та мають зрозумілу структуру:

  • Work.ua
  • robota.ua
  • Jooble

Для пошуку проєктів на фриланс, можна скористатися:

  • Weblancer
  • Freelance.ua
  • Upwork
Також цікаво
Дізнавайтеся про все першими!
Дякую! Ваше звернення отримано!
Ой! щось пішло не так.