Актуальні статті

Профорієнтація для підлітків та дорослих: як вибрати професію, популярну в майбутньому

Тетяна Коноваленко
7.3.2024
Digital marketing

Хтось ледве не з дитинства знає, ким хоче стати, а хтось навіть у дорослому віці пробує себе в різних сферах і залишається незадоволеним своєю кар’єрою. Усе ускладнює ще й те, що ринок дуже різноманітний і динамічний, випробувати всі професії просто неможливо, а деякі навички взагалі перестають бути актуальними. Як же знайти своє покликання та не витратити час дарма?

У цій статті ми розповімо, як визначитися зі спеціальністю або змінити її та як у цьому допоможе профорієнтація. Також ви дізнаєтеся, які професії зараз популярні й перспективні в нашій країні.

Що таке профорієнтація

Профорієнтація — це різноманітні заходи, спрямовані на допомогу у виборі професії. Часто помилково вважається, що такі процеси корисні виключно для молоді, хоча насправді це підходить абсолютно всім. Які методи можуть використовуватися:

  • тест на профорієнтацію (онлайн або під наглядом експерта);
  • консультація з кар’єрним спеціалістом;
  • екскурсії на робочі місця для школярів і студентів;
  • дні відкритих дверей у навчальних закладах;
  • знайомства зі спеціалістами з різних галузей;
  • групові тренінги.

В процесі профорієнтування визначаються інтелектуальні та фізичні здібності, інтереси, особистісні якості. І, звичайно, результати мають рекомендаційний характер — остаточне рішення за людиною, чи то підліток, чи то дорослий.

Наприклад, хтось може зробити вибір на користь більш високооплачуваної професії або тієї, для якої не знадобиться багато ресурсів (часу або фінансів) на навчання. Такі нюанси в ідеалі теж мають розбиратися в ході профорієнтування.

Чому профорієнтація важлива для підлітків та дорослих

Більшість із нас робота буде супроводжувати все життя. Це невіддільна його частина, і якщо вона буде відчуватися як каторга — рано чи пізно настане вигоряння, з’явиться бажання змінити рід діяльності або взагалі ніколи більше не працювати.

Саме тому важливо вибрати таку професію, яка буде не тільки «під силу», але й достатньо комфортна та навіть приноситиме задоволення. Так ми завжди матимемо мотивацію вдосконалюватися, а не дратівливо чекатимемо на відпустку.

Часто буває так, що, наприклад, підліток вибирає професію «навмання» або йде таким шляхом, який для нього забажали батьки. Як результат, уже в процесі навчання або в перші роки роботи людина може стати банально нещасливою та бути постійно втомленою, адже її життя пов’язане з діяльністю, яка викликає одні негативні емоції. Чи витримає вона так багато років? Можливо, і так, але навіщо? Ніколи не пізно вибрати щось більш приємне для себе. Навіть після 30 можна здійснити перекваліфікацію та покращити якість життя.

Тести на профорієнтацію

Тест на профорієнтацію від «Дія. Освіта»

Цей тест допоможе дізнатися, який вид діяльності принесе вам найбільше задоволення. Що цікаво, він заснований на методиці MBTI, тож запитання стосуються не знань і навичок, а рис характеру. Проходження займе приблизно 30 хвилин.

Загалом проєкт «Дія. Освіта» був створений Міністерством цифрової трансформації для допомоги українцям в опануванні нової професії. На сайті доступна купа безплатних матеріалів для будь-якої вікової категорії. Також є симулятори професій, які теж можна вважати одним із засобів профорієнтування. Адже вони дозволяють відчути себе на місці того чи іншого спеціаліста та зрозуміти хоча б приблизно, чи вам це підходить.

Тест на профорієнтацію для підлітків «Обери професію своєї мрії»

Всеукраїнський проєкт «Обери професію своєї мрії» допоможе учням 7-11 класів визначитися з майбутнім напрямом діяльності. Зокрема, на офіційному сайті доступний тест на профорієнтацію для школярів. Сертифікат щодо його успішного проходження можна додати до свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти.

Крім того, на цьому ресурсі школярам абсолютно безплатно доступні такі інструменти:

  • консультація кар’єрного радника;
  • мультимедійні курси у форматі SCORM про тренди ринку праці;
  • онлайн-екскурсії на найкращі українські підприємства.

Усе це допоможе дітям свідомо вибрати професію на майбутнє. Проєкт ініційований Міністерством освіти і науки, Асоціацією інноваційної та цифрової освіти й Інститутом модернізації змісту освіти.

Тести на профорієнтацію для дорослих від Державної служби зайнятості

Платформа профорієнтації та розвитку кар’єри від Державної служби зайнятості надає не просто тест, а цілий комплекс тестів для визначення своїх здібностей та розуміння професійних інтересів. Такий всебічний підхід дозволить краще пізнати себе та визначитися з комфортною спеціальністю.

Кожен тест можна пройти один раз за 90 днів, і в кінці вам будуть надані рекомендації. За бажанням можна звернутися за додатковою консультацією до спеціалістів Державної служби зайнятості.

ТОП-10 найпопулярніших професій в Україні у 2024 році

Згідно з аналітикою ресурсу grivnya.in.ua, у 2024 році найбільш затребуваними професіями в Україні будуть:

  1. IT-фахівці.
  2. Медичні працівники.
  3. Спеціалісти з маркетингу та реклами.
  4. Психологи та консультанти зі здоров’я.
  5. Екологи й екологічні консультанти.
  6. Інженери в галузі енергетики та технологій.
  7. Менеджери з охорони здоров’я.
  8. Спеціалісти з публічної політики.
  9. Фахівці в будівельній галузі.
  10. Креативні професії: дизайн, театр, мистецтво тощо.

Звичайно, оскільки ми знаходимося у стані війни, залишається високий попит на практично всі військові спеціальності. Затребувані професії є, зокрема, в галузі military та defence tech.

Як вибрати професію на майбутнє: покроковий план

  1. Проаналізуйте свої інтереси та здібності

Уже на прикладі шкільних предметів ми приблизно знаємо, що в нас виходить добре, а що не дуже, що нам подобається, а що ні. Згадайте і про свої хобі: від чого ви отримуєте справжнє задоволення? Враховуйте, що ви вибираєте професію, яка може бути з вами все життя (або як мінімум декілька років).

Додатково проаналізуйте, як ви ладите з людьми, чи добре справляєтеся з монотонними завданнями, чи любите займатися організаційними питаннями, чи вмієте в креатив і подібні нюанси.

  1. Займіться профорієнтуванням

Найлегший спосіб — звичайно, тестування на профорієнтацію. Але вище ми вже зазначали, що це тільки один із варіантів і що він має рекомендаційний характер. Тож, якщо є бажання зайнятися питанням комплексно, можна звернутися до професійного профорієнтолога або дізнатися про можливості проведення екскурсій у різні компанії.

  1. Проаналізуйте ринок праці та різні спеціальності

Погугліть інформацію про популярні професії (як-от ця наша стаття). А якщо вже визначилися зі сферами, які подобаються, то складіть їхній список.

У ті спеціальності, що зацікавили, можна заглибитися ще більше: подивитися інтерв’ю з професіоналами галузі або зайти на сайти вакансій і ознайомитися з тим, які скіли описують роботодавці, які зарплати пропонують тощо.

Для старшокласника такі процеси можуть бути зовсім незвичними, тому можна попросити поради в батьків. Вони як мінімум можуть теж подивитися сайти вакансій і пояснити, що до чого. Або мати знайомих, що працюють якраз у тій сфері, яка цікавить підлітка. Головне — жодного тиску на дітей не повинно бути.

  1. Спробуйте себе в професії

Необов’язково відразу подавати документи до вишу. У багатьох ситуаціях почати опановувати навички нової професії допоможуть спеціалізовані курси для підлітків або для дорослих. Плюс вони дозволять відразу зрозуміти, чи дійсно вам комфортна ця діяльність. Недарма за кордоном такий поширений gap year — рік після закінчення школи, виділений для визначення подальшого життєвого шляху.

Де навчатися сучасних професій в Україні

Освіта в Україні спочатку стикнулася з таким викликом, як пандемія, а тепер і з воєнним станом. Міністерство освіти і науки регулярно оновлює дані про руйнування навчальних закладів. Не кажучи вже про те, що в країні багато переселенців, яким треба адаптуватися та шукати можливості здобувати освіту на новому місці. Тож велика роль наразі надається методам активного пізнання, самоосвіті та дистанційному навчанню.

Онлайн-освіта набуває поширення не тільки в нашій країні, а й за кордоном, бо має низку переваг. Вона дозволяє значно економити час, доволі швидко опановувати необхідні навички та паралельно займатися своєю основною діяльністю (наприклад, якщо ви працюєте або отримуєте іншу спеціальність офлайн).

Отже, майбутнє — за digital-технологіями та дистанційним навчанням як в Україні, так і у світі. Більшість сучасних професій уже можна засвоїти на спеціалізованих онлайн-курсах.

Якщо ви вибрали для себе діяльність у сфері диджитал-маркетингу, допоможе увійти в сферу та розвинутися в ній Promodo Academy. Доступні як групові курси, так і індивідуальне навчання, а викладачі — практики з багаторічним досвідом успішної роботи на ринку. Тож ви отримаєте від них виключно актуальні рішення й інструменти та дізнаєтеся, як вправно ними користуватися.

Усе у ваших руках!

Також цікаво
Дізнавайтеся про все першими!
Дякую! Ваше звернення отримано!
Ой! щось пішло не так.